Història del Priorat


Explica la llegenda que el rei Alfons I el Cast va enviar dos cavallers a recórrer el país per tal de localitzar un lloc idoni a Catalunya on es pogués instal·lar l’ordre dels cartoixans, provinents de la Provença. Un cop arribaren als peus del Montsant, els cridà l’atenció la singular bellesa de l’indret i preguntaren a un pastor sobre el lloc. El pastor els va explicar un fet sobrenatural que des de feia temps succeïa al bell mig de la vall. Al pi més alt hi apareixia una escala per on pujaven i baixaven els àngels. Els cavallers ho comunicaren al rei, el qual va oferir aquella contrada a l’ordre. Els cartoixans van aixecar l’altar del temple a dedicat a Santa Maria a l’indret on hi havia l’arbre. La història va donar nom al monestir, “La Cartoixa de Santa Maria d’Escaladei”, que fou la primera de la Península Ibèrica (es va fundar el 1194), i els seus dominis van configurar el territori històric del Priorat.

La seva ubicació al peu del vessant sud de la serra de Montsant li dóna un marc paisatgístic incomparable.

Els monjos cartoixans, emprant acurades tècniques d’elaboració, descobriren les excepcionals aptituds dels sòls per al conreu de la vinya, i van estendre arreu la fama dels vins del Priorat. La desamortització dels béns eclesiàstics, el 1835, va provocar que els monjos es veiessin obligats a abandonar el territori. Però restà, a més de les ruïnes, el nom Priorat, que fa referència a les terres que estaven sota la jurisdicció del prior de la cartoixa d’Escaladei.


 

Què és el Priorat?

 

Mapa de la comarca del Priorat - Priorat en famíliaEl Priorat és una comarca al bell mig de la Serralada Prelitoral Catalana a cavall entre el Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre, que limita amb les comarques del Baix Camp, la Ribera d’Ebre, les Garrigues i la Conca de Barberà. És una comarca amb un relleu molt accidentat, sense cap plana i marcada per la presència de la serra del Montsant, ocupant el sector nord de la comarca. És vorejada d’altres serres, també força altes, de les quals destaquen les muntanyes de Prades a l’est, i les serres de l’Argentera, d’en Jover i Llaberia al sud. El Priorat és tancat per la serra de la Llena pel nord-est. El cap de comarca és Falset.
L’alineació meridional és formada per nombroses serres, moles, no gaire elevades, però amb cingles i vessants molt inclinats. Entremig hi ha el sector de pissarres paleozoiques, amb relleus baixos, però amb vessants força inclinats. El sector de pissarres comprèn la part central del Priorat, encarat a la cubeta de Móra. Les pissarres o llicorelles són roques fosques formades durant el Paleozoic. Formen nombrosos turons arrodonits amb pendents sovint abruptes. Constitueix el Priorat històric i geològic, i s’allarga cap a Cornudella de Montsant i Ulldemolins.


 

Pobles que el formen

 

  • El Priorat Històric és una zona de la comarca del Priorat que comprèn els municipis de Porrera, Poboleda, Torroja del Priorat, la Vilella Alta, la Vilella Baixa, Gratallops, La Morera de Montsant (amb Escaladei) i Bellmunt del Priorat. El Priorat Històric coincideix en gran part amb la Denominació d’Origen Qualificada Priorat, d’on surt un dels vins més prestigiosos del món. La concentració de la població en petits nuclis, tots ells amb unes característiques arquitectòniques força comunes, i la manca d’assentaments disseminats són elements que contribueixen a la conservació dels valors paisatgístics.
    Aquests valors són els que avui es volen difondre arreu, i s’està treballant per que el Priorat sigui inclòs en el Patrimoni Mundial de la UNESCO.

La Denominació d’Origen Qualificada Priorat és l’única denominació d’origen catalana reconeguda amb la màxima qualitat.

  • El Priorat actual està format, a més dels pobles del Priorat històric, pels pobles següents:
    la Bisbal de Falset, Cabacés, Capçanes, Cornudella de Montsant, Falset, la Figuera, els Guiamets, el lloar, Margalef, Marçà, el Masroig, el Molar, Pradell de la Teixeta, la Torre de Fontaubella i Ulldemolins. Bona part d’aquests municipis formen la Denominació d’Origen Montsant, que fou creada l’any 2001 , i ha viscut des de llavors, un creixement espectacular.

Comunicacions

 

La N-420, que ve de Reus i passa per Falset continuant fins a l’Aragó per Móra d’Ebre és la via de penetració més important per al Priorat.
Ruta des de Barcelona fins a Poboleda:

1) Venint des de Barcelona, direcció a Tarragona, hem d’agafar la T-11/Reus/Aeroport que ens portarà fins la N-420/ Falset/Alcañiz.
2)  Trobarem una indicació a la dreta, que ens durà fins la C-242 (Les Borges del Camp primer i Alforja després)
3)  Un cop haurem baixat la muntanya, trobarem un primer creuament que duu fins a Porrera. No n’hem de fer cas i seguir uns metres més endavant on, un cop passat el pont, haurem de girar cap a l’esquerra en direcció Poboleda i Escaladei.